Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Dec 26, 2008

HANGAT!!!Bila Nik Aziz bercakap pasal cinta

Oleh Hasbullah Ahmad
Gambar oleh Jamal Foto

SELAYANG, 26 Dis: "Nik Aziz bercakap pasal cinta? Wow ini sudah bagus."

Itulah persepsi awal apabila Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan akan berceramah di Bandar Tasik Puteri, Rawang Sabtu 20 Disember lepas.
Nik Aziz telah digandingkan dengan seorang tokoh kontroversi PAS Selangor dalam ceramah itu iaitu anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad. Turut serta adalah Yang Dipertua PAS Selayang, Haji Muhamad Abdul Rahman dan juga Ketua PKR Selayang, Abdul Rahim.

Padang permainan kanak-kanak di bandar baru yang penduduknya 90 peratus Melayu itu penuh dengan penonton walaupun hujan turun renyai-renyai menjelang ceramah itu.


Di malam itu, Nik Aziz bercakap dengan penuh semangat walaupun memberitahu penulis, "letihlah" sebaik sahaja tiba dari Rumah Kelantan ke situ.

Dengan umurnya 78 tahun, memang Nik Aziz kelihatan letih sebaik sahaja tiba dengan diiringi motor superbike dari tol Rawang ke Bandar Tasik Puteri.

Namun, kerana di depan beliau adalah penonton baru yang mungkin tidak pernah beliau temui, Nik Aziz kelihatan bersemangat luar biasa.
Nik Aziz menghuraikan cinta yang sepatutnya ada pada umat manusia. Bukan setakat cinta sesama makhluk tetapi juga kepada pencipta manusia iaitu Allah.

Beliau melahirkan rasa hairannya dengan sikap manusia yang sentiasa menanamkan benih-benih benci sesama manusia atas alasan berlainan bangsa.

"Lihat isu bahasa papan tanda di Pulau Pinang. Papan tanda tak mahu bagi tulis tulisan Cina padahal bercakap dibenarkan. Bahasa ini adalah hak semua manusia," kata beliau.

Khalid Samad pula menghuraikan kepentingan para penyokong Pakatan Rakyat untuk menolak segala benih-benih kebencian dan kekeliruan terhadap kerajaan negeri Pakatan khasnya Selangor yang cuba dicucuk Umno sekarang.

"Puas hatilah...ini kali pertama saya mendengar dia ceramah secara live," kata seorang penyokong PAS di situ kepada penulis.

Di majlis itu, Nik Aziz melancarkan buku ulasan beliau, Kisah Cinta dari Al Quran.

Selepas majlis pelancaran, berpuluh-puluh penonton berbaris panjang untuk mendapatkan tandatangan beliau ke atas buku yang diterbitkan semula dengan ulasan beliau itu.

Yang mendahului adalah pimpinan PAS kawasan Selayang sendiri yang jarang-jarang bertemu secara langsung dengan beliau.

"PAS kawasan mengucapkan tahniah di atas kejayaan penganjuran ceramah semalam," tulis Yang Dipertua PAS Selayang, Muhamad Abdul Rahman terhadap majlis itu.

CheguFadh:
Hehe..tau pun korang..tapi rugi pulak aku xdengar..
skg ni aku plak dah berstatus single (lebih 6bulan dah)
agak ok gak...1st luv mmg sukar dilupakan..tp stiap
kejadian pasti ada hikmahnya..kalau ada jodoh,xkemana..tp kena la gak berusaha..

p/s: siapa ckp bercinta masa study kat Universty salah??Jumud betul..dah ade pelajaran..pendidikan..dah nak melangkah ke alam pekerjaan..sepatutnya kita bantu kawan2 bina rumah tangga..Yang salah ditegah,bagi la nasihat..AKu bukan anti Couple..Kat UIA pun bagi rm1000 dan rumah khas kpd student diorang yang nak mendirikan rumah tangga..So.jangan terlalu jumud dan ekstrim..Wallahualam..

No comments: