Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Dec 9, 2008

Babi VS Minyak....part 1

salam semua..hari ni aku sengaja nak cetuskan satu isu..yang dah lama tp aku dulu xsempat
nak menaip sbb dh cncel blog dulu,tapi kali ni aku nk cite kat hangpa semua mengenai isu babi.

UMNO/BN guna isu Babi serang kerajaan Pakatan Rakyat.Dan Pakatan Rakyat guna isu minyak serang UMNO/BN.Yang mana pilihan anda?babi lebih bermasalah ataupun minyak yang dinaikkan secara mendadak tetapi diturunkan sangat lembab dan perlahan seperti menteri yang menaikkannya??Jawapan ditangan anda.

Tapi aku tetap nak bg la pandangan aku hal menatang ni.Minyak yang dinaikkan sekaligus menyebabkan kos penghantaran meningkat,bile kos penghantaran meningkat harga barangan semua meningkat.Bila harga semua barang meningkat,mee goreng,nasi lemak,air sirap,pisang goreng tepi jalan semua tu turut meningkat harganya!!

Kemudian kerjaan yang anggap dirinya maksum terus nak ugut peniaga.Sebab apa??sebab peniaga nak tuntut HAK mereka yang sepatutnya mereka dapat.Bayangkan kite peniaga tu,ape pilihan kite bile semuanye meningkat??

Sebenarnya,mase harga minyak dunia meningkat,Malaysia xterkena pun tempias dari kenaikkan melampau minyak global tu,semuanye spekulasi yang sengaja ditimbulkan(dinyatakan oleh Saudara Saifudiin Nasution di parlimen) lebih-lebih lagi Malaysia adalah negara pengeluar minyak dan diketahui umum minyak Malaysia lebih baik(maksudnye lebih mahal) berbanding dengan minyak negara lain.

Adakah Malaysia mengalami kerugian apabila harga minyak dunia melambung?
kalau penoreh getah,die jual getah,bile getah dunia melambung,penoreh getah bertambah susah atau bertambah senang??

lu pikir la sendiri..

to be continue....

No comments: