Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Jun 17, 2011

Mengenang HIMPUNAN PERTAMA BERSIH

Bersih serah memo kepada SPR 
Petikan HarakahDaily 

OlehHazayani Zakaria 

KUALA LUMPUR, 9 Julai: Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (Bersih) hari ini tetap menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) meskipun gagal bertemu dengan pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Menurut Setiausaha Bersih, Faisal Mustaffa, memorandum mengandungi lima tuntutan itu hanya diserahkan kepada Pegawai Perhubungan Awam SPR, Sabri Said setelah permintaan untuk mengadakan pertemuan dan dialog dengan Abdul Aziz tidak diterima.

"Tidak ada pertemuan pun di antara kami dengan Pengerusi SPR. Alasan yang diberikan, beliau ada urusan lain dan tidak ada sebab yang menggesa beliau untuk bertemu kami. Tetapi kami telah pun menyerahkan memorandum kepada pegawainya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Bersih bagaimanapun katanya, akan terus untuk memohon untuk mengadakan sesi dialog dengan SPR untuk berbincang mengenai tuntutan-tuntutan yang masih belum mendapat perhatian pihak SPR.

"Kita memang memerlukan satu pertemuan dengan pihak SPR bagi mereka menjawab segala tuntutan Bersih dan selepas ini kita akan memohon lagi untuk bertemu SPR," katanya.

Mengulas lanjut mengenai memorandum yang diserahkan itu, Faisal memberitahu, perkara utama yang ditekankan adalah mengenai persempadanan semula pilihan raya yang masih tidak diketahui umum.

Sehubungan itu, Bersih katanya, memerlukan penjelasan daripada SPR kerana melihat pesempadanan semula yang dilakukan sebelum ini tidak dilakukan mengikut prosedur yang betul.

"Yang paling penting ialah mengenai persempadanan semula pilihan raya, yang banyak tidak diketahui secara umum. Kita juga berkerjasama dengan Merdeka Center mengadakan 'pilot study' berkenaan pesepadanan itu, dan ingin dapatkan penjelasan daripada SPR yang mana persempadanan SPR tidak dilakukan mengikut lunas-lunas yang betul. Kita juga ada proposal bagaimana sepatutnya persempadan ini harus dilakukan," katanya.

Selain itu, Bersih meneruskan empat tuntutan sebelum ini yang belum dilaksanakan iaitu penggunan dakwat kekal, akses kepada media secara adil, penghapusan undi pos dan pembersihan daftar pemilih.

"Ia juga termasuk demokrasi pelbagai parti dan juga pentadbiran pilihan raya itu sendiri," katanya.

Bersih juga mengambil serius mengenai kekangan yang dihadapi SPR kononnya mereka tidak ada kuasa untuk melakukan reformasi dalam proses pilihan raya.

"Isu yang penting kekangan atau alasan yang diberi SPR ialah undang-undang tidak membenarkan mereka untuk melaksanakan reformasi begini. Tapi kita sudah jelaskan dalam memorandum bahawa SPR mengikut perlembagaan mempunyai kuasa untuk mengusulkan pindaan kepada akta berhubung pilihan raya," jelasnya.

Turut hadir di pejabat SPR tadi ialah Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan, ahli-ahli jawatankuasa induknya, Maria Chin Abdullah dan Wong Chin Huat.Bersih akan fokus isu 'beli undi','manupulasi undi pos' di KT 
[Tekan LINK TAJUK untuk bacaan penuh]
 Rashid yang suruh Bersih serah memo pada Agong 
Petikan malaysiakini

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong sewaktu perhimpunannya 10 November lalu atas nasihat Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR),Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Dalam memorandum tersebut, Bersih menuntut supaya diadakan pilihanraya yang bersih dan adil di negara ini.

Setiausaha Sekretariat Bersih, Faisal Mustaffa berkata, Abdul Rashid menasihatkan anggota rombongan Bersih supaya berbuat demikian dalam satu pertemuan di pejabat pengerusi SPR itu di Putrajaya pada 3 Julai.

Katanya, dalam pertemuan tersebut pengerusi SPR itu memberitahu bahawa beliau tidak mempunyai kuasa untuk menukar peraturan dan perjalanan pilihanraya.

"Sehubungan itu, Abdul Rashid mencadangkan kepada Bersih supaya menghantar memorandum tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong. "

"Awak (Bersih) hantar kepada Agonglah kerana saya (Abdul Rashid) tiada kuasa," kata Faisal dalam sidang media di ibu negara hari ini.

Berikutan itu, kata Faisal, Bersih mengadakan perhimpunan yang hadiri kira-kira 40,000 dan menyerahkan memorandum tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong pada 10 November lalu.

Memorandum tersebut diserahkan kepada wakil Istana Negara oleh delegasi yang diketuai oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bersama Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Timbalannya, Nasharuddin Mat Isa; Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Bagaimapun, kata Faisal, Abdul Rashid telah menukar pendiriannya itu apabila mendapat tahu yang Bersih akan mengadakan perhimpunan untuk menyerahkan memorandum sepertimana yang dinasihatkan oleh beliau.

Dalam satu kenyataan selepas itu, Abdul Rashid berkata SPR akan memendekkan masa berkempen dalam pilihanraya umum akan datang, jika Bersih meneruskan perhimpunan tersebut.

Sehubungan itu, kata Faisal, Bersih akan mengedarkan pita perbualan antara Abdul Rashid dengan anggota rombongan Bersih itu di mana beliau telah menasihatkan gabungan itu menghantar memorandum itu kepada Yang di-Pertuan Agong.

Sementara itu, seorang lagi wakil Bersih, Tian Chua berkata, PKR mempunyai pengalaman pahit setiap kali berurusan dengan pengerusi SPR itu.

Beliau mendakwa, Abdul Rashid hanya mengikut telunjuk Barisan Nasional (BN) dan kerana itulah kerajaan cuba untuk melanjutkan khidmatnya setahun lagi.

"Abdul Rashid akan bersara pada 31 Disember ini tetapi kerajaan mahu meminda perlembagaan untuk membolehkan khidmatnya disambung," katanya yang juga Ketua Penerangan PKR
 

No comments: