Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Jul 15, 2009

Kerajaan Negeri yang huru hara

Macam kes di Penang dan di Selangor,macam2 berita dimomokkan walaupun isunya terlalu kecil..Lihat sahaja kes di Selangor apabila seorang yang berjawatan MB menggunakan kuasanya memberi lembu2 ke setiap masjid atas nama wakil kerajaan negeri dan bukan Parti Pakatan Rakyat dicanang ke sana ke mari selama berminggu dikaca TV sebagai pemberi rasuah dan disiasat SPRM dan SPRM pula terus mengeluarkan kenyataan rasmi "KAMI ADA BUKTI KHALID SELEWENG"..Ya Allah..Esoknya Tan Sri Khalid Ibrahim menghadap SUltan Selangor dan satu kata dari Sultan Selangor terus ZIP semua mulut si penghasad dan pengadu domba ini..

Jadi sebab itulah isu yang agak besar seperti tanah di Penang (disebabkan keputusan parti lama yang telah menganiaya rakyatnya atas kapasiti sebagai kerajaan negeri) menjadi sangat kecoh..Kes di Kedah juga diadu domba dan kes2 di Selangor juga kelihatan sedemikian..

Tetapi bagaimana dengan kes kerajaan pimpinan BN yang melibatkan puluhan hingga ratusan juta yang jauh lebih teruk berbanding semua isu di negeri Pakatan Rakyat??Jom kita semak berita ni..

Saman Lagi 200 Juta, Pahang Di Ambang Muflis

Tidak cukup dengan masalah penyitaan Astana Golf & Country Club dan tuntuan hutang RM63 juta oleh Seruan Gemilang Makmur, Kerajaan Pahang sekali lagi dilanda musibah. Kes kali ini melibatkan saman ingkar janji, dan menyaksikan tuntutan dari dua buah syarikat sekaligus.

Sumber dari Siasahdaily menyatakan yang syarikat terlibat adalah Spag’n Plantation Sdn Bhd dan Upayapadu (M) Sdn Bhd, dengan saman masing-masing berjumlah RM209 juta dan RM24 juta. Pihak-pihak yang disaman pula ialah Kerajaan Negeri Pahang, Unit Perancang Ekonomi Negeri Pahang dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.

Datuk Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Pahang, dalam kenyataannya kepada The Malaysian Insider, merasakan isu ini bukanlah sesuatu yang pelik dan mengejutkan, lebih dari dulu ia sudah dijangkakan. Fauzi, di sekitar tahun 2001, ketika masih bersama Umno dan masih bergelar Adun Beserah, telah membuat laporan polis ke atas Tun Khalil Yaakob kerana salahurus hasil negeri, spesifiknya konsesi pembalakan semasa Khalil masih lagi menjawat jawatan Menteri Besar Pahang.

Laporan itu diberitakan telah dipanjangkan ke BPR (sekarang SPRM) tetapi sehingga kini belum ada khabar tentang perkembangannya.Fauzi menjelaskan, ketika membuat laporan tersebut, beliau telah memberi amaran yang akibat salahurus ini, Pahang akan menghadapi masalah di hari muka. Ternyata apa yang diramal beliau itu sedang berlaku satu-persatu.

Kesannya, tambah Fauzi lagi menyaksikan Pahang mengalami kekurangan yang serius dalam perolehan hasil negeri, inilah yang menyebabkan belanjawan negeri mencatat defisit selama dua belas tahun berturut-turut. Keadaan ini membantutkan perkembangan ekonomi negeri, kerana pelabur akan semakin takut untuk datang melabur di sini.

Dalam merungkai masalah ini, Fauzi menegaskan yang Pakatan Rakyat sedia untuk memberi komitmen bagi membaik-pulih kedudukan ekonomi dan kewangan negeri jika mendapat mandat daripada rakyat.Andai senario ini berterusan dan berulang, dibimbangi rakyatlah yang nanti akan terpaksa menanggung beban hutang negeri dengan kenaikan pelbagai jenis cukai. Bagi Fauzi perlu ada tindakan segera untuk menyelamatkan Negeri Pahang sebelum terlambat. Kalau tidak, bukan sesuatu yang mustahil Pahang bakal menjadi negeri pertama yang diisytiharkan bankrap.
-Malaysian Insider

Sumber: http://addin77.blogspot.com"


Jadi apa komen korang???Fikir2lah sendiri..Nanti aku bagi pula berita2 yang dikecohkan oleh media ALTERNATIF UMNO/BN pula..Berkaitan kekayaan TG Nik Aziz..dan juga berita2 Manek Urai yang mungkin korang tak pernah tau..(Aku hanya target memberi informasi kepada pembaca aku dalam kalangan mahasiswa dan bukan generasi peka isu semasa dan politik diluar sana..)

No comments: