Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Mar 3, 2009

Alahai duniaku..

Sebagai rakyat Malaysia apa yang aku harapkan adalah sebuah negara yang aman.
Ya..Aman..apakah itu aman??Di zaman pemerintahan diktator laknatullah Firaun,
tidak kedengaran pula kisah pemberontakan,yang ada hanya tunduk dan patuh pada
arahan pemerintah yang zalim.Apabila muncul Nabi Musa A.S diwara-warakan pula
ketika itu Nabi Musa sebagai penderhaka.

Hal ini turut berlaku dalam masyarakat feudal.Sistem beraja yang sangat tidak
memungkinkan rakyat hidup aman damai.Aman damai diukur bila sang penguasa duduk mewah dan menindas rakyat tetapi rakyat tidak melawan.Apabila rakyat bangkit melawan,sang penguasa yang lebih jijik dari anjing kerana kezalimannya ,sang penguasa menghuru-harakan keadaan dengan menggunakan bala tenteranya yang telah diupah.

Tengok krisis yang berlaku di Perak..

Najib Altantuya telah mengatakan bahawa sidang DUN Perak tak Sah..
dimanakah hukum itu diguna pakai?Mengikut akta mana??Kenapa dikatakan perlu tunggu keputusan mahkamah bilamana mereka merampas kuasa dahulu tidak mengikut undang2 dan tak perlu tunggu keputusan mahkamah??

sama2 kita saksikan..

blog tempat aku minum2(lepak2)
sekian..

No comments: