Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Dec 26, 2008

HUDUD..Siapa Bodoh..siapa Musuh Islam???

Kita lihat siapa yang terkena???

We respect PAS for wanting hudud as Islam is their aspiration, but you still need two-thirds parliamentary majorityhehe..itulah yang diungkapkan DAP apabila
dicabar oleh seorang Menteri Cina supaya memboikot
PRK Kuala Terengganu..Tetapi respon DAP itu mendapat kejutan
kerana DAP tidak risau dengan HUDUD..Undang2 HUDUD itu telah diperjelaskan oleh
Dewan Ulama PAS sendiri..tetapi media arus propaganda yang telah dicabul dan diliwat
oleh parti bongkak dan takbur tidak menghebahkannya malah turut mengecam Hudud..


GERAKAN membuat statement Visi PAS bertentangan dgn FC..
tetapi apa sebenarnya maksud GERAKAN??die nak ckp HUDUD(hukum Allah)
bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan yang digubal oleh orang2 asing tanpa
ada satu pun melibatkan orang negara kita yakni orang melayu..

saudara xpercaya terpulang..boleh semak sendiri sejarah..
ok??saya suke rungkai semula sejarah dan bukan hanya sejarah yang dipelajari disekolah sebab dah terlalu banyak diseleweng..seolah2 tidak ada orang lain yang berjuang bermati2an sampai ke medan perang..yang diangkat hanya satu nama sahaja..


Tetapi kita akan lihat akan ada tak penerimaan mereka mengenai HUDUD..
Aku tak pernah lihat lagi apa2 bentuk sokongan..Kalau ayat cuba utk bersetuju boleh tahan..
tetapi ayat penghinaan tu yang aku xdapat menerima..

Jom baca nukilan saudara Zulkifli..seorang teman sepengajian aku..


Jerat HUDUD mula menikam diri..DAP semakin cerdik dengan mainan BN

Menjelang PRK Kuala Terengganu, BN menggunakan isu hudud untuk memerangkap PAS. BN mungkin merasakan dengan isu hudud ini pengundi Melayu akan hilang keyakinan kepada PAS lantaran PAS masih gagal mengamalkan undang-undang Islam itu di Kelantan dan 4 buah negeri PR yang lain.
Pada masa yang sama BN juga cuba menakut-nakutkan pengundi Cina dengan hukum hudud ini.
Namun saya yakin rakyat dan pengundi Kuala Terengganu sudah masak dengan taktik BN yang menggunakan media untuk mempengaruhi pengundi. Isu ini mula disensasikan oleh media dengan memetik jawapan Naib Presiden PAS, Husam Musa yang menyatakan PAS tetap konsisten ini mengamalkan Hukum Hudud jika PAS memerintah Malaysia.
Husam dilaporkan berkata demikian pada wacana anjuran Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan, ketika beliau menjawab pertanyaan seorang lagi ahli panel pada program tersebut iaitu Khairy Jamaluddin.
Media sengaja membesar-besarkan isu ini sedangkan banyak isu lain yang diperdebatkan pada program tersebut.
Saya sangat gembira dengan keputusan BN menggunakan isu hudud ini kerana ternyata ianya memakan diri. BN mengharapkan DAP melenting dengan pendirian PAS. Namun ternyata DAP matang dan rasional. Pemimpin-pemimpinnya memberikan 'feedback' yang baik dengan menyatakan mereka menghormati pendirian PAS dan semua langkah kearah pelaksanaan itu boleh dibincangkan di kalangan komponen PR.
Malah Naib Pengerusi DAP, M. Kulasegaran secara jelas yakin bahawa orang Cina tidak akan terjejas dengan pelaksanaan hukum hudud. Pemimpin DAP juga yakin pengundi Cina di Kuala Terengganu akan mengundi PR bagi membantu kemenangan PAS.
Bagi pengundi Melayu pula sebahagian besar mereka faham bahawa kegagalan PAS mengamalkan hukum hudud di Kelantan adalah disebabkan halangan kerajaan pusat dan perlembagaan negara Malaysia sendiri. Mereka faham bahawa sebarang enakmen negeri yang bertentangan dengan perlembagaan negara sudah pasti terbatal dengan sendirinya.
Malah orang Melayu dan Islam masih ingat bagaimana biadapnya bekas Presiden Umno, Dr Mahathir yang menghantar surat amaran dan ugutan kepada Kerajaan Kelantan yang berhasrat untuk mengamalkan undang-undang hudud setelah ianya diluluskan oleh DUN Kelantan.
Maka tidak syak lagi kegagalan Kelantan menggunapakai undang-undang hudud bukannya disebabkan PAS tetapi adalah kerana halangan dari kerajaan BN.
Hehehehe...
Nampaknya UMNO-BN dah mula terjerat dengan umpan hukum hudud. Inilah balasannya a[abila hukum hudud dipermainkan. Mulanya hudud dijadikan senjata ampuh untuk menikam PAS dan pada masa yang sama ingin memecahkan pakatan antara PAS dan DAP. Alhamdulillah beberapa pemimpin utama DAP telah cerdik dengan sendirinya apabila isu hukum hudud ini timbul. Itulah indahnya Islam. Apabila non-muslim menyedari keindahan Islam mereka akan menerima Islam secara terbuka. Terima xsemestinya mereka masuk Islam yang penting mereka menerima dasar-dasar Islam. InsyaAllah lama-lama mereka akan menerima Islam sepenuhnya.

No comments: