Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Jan 12, 2011

Tidak rasional guna gari: MCPF

KUALA LUMPUR: Penggunaan gari oleh pasukan keselamatan termasuk polis bantuan terhadap individu yang tidak melakukan provokasi fizikal adalah tidak rasional dan relevan.

Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, sebaliknya jika individu itu bertindak ganas, mempunyai senjata atau menyerang pihak berkuasa, gari boleh digunakan sebagai langkah pencegahan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kejadian seorang jurugambar Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) ditumbuk dan digari oleh anggota polis bantuan berhampiran Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) tiga hari lalu.

Dalam kejadian itu, Hairul Nizam Baharin, 37, mendakwa beliau diperlakukan sedemikian oleh sekumpulan lelaki yang memakai ves polis bantuan selepas menjalankan tugas mengambil gambar di persekitaran terminal itu pada pukul 11.30 pagi.

Ketika hendak beredar dari tempat itu, polis bantuan terbabit meminta beliau memberhentikan motosikal namun Hairul Nizam enggan berbuat demikian kerana tidak tahu tujuan mereka.

Lee berkata, tindakan polis bantuan terbabit menumbuk jurugambar itu juga disifatkan sebagai keterlaluan dan melampau serta boleh mencemarkan imej pasukan polis bantuan khususnya.

"Tiada rasionalnya guna gari jika individu itu tidak melakukan satu tindakan yang disifatkan ganas kecuali jika benar dia bertindak menyerang atau mencederakan, maka penggunaan gari itu dilihat bersesuaian.

"Malah saya amat dukacita apabila wujud unsur kekerasan dalam insiden ini di mana ia boleh disifatkan sebagai salah guna kuasa oleh polis bantuan dan ia tidak sepatutnya berlaku," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata, insiden seperti itu tidak seharusnya berlaku sama ada melibatkan pemberita atau orang awam yang lain dan ia seharusnya dijadikan pengajaran oleh pasukan polis bantuan agar imej mereka tidak tercalar.
Jika didapati bersalah, anggota terbabit harus dikenakan tindakan disiplin yang setimpal, katanya.

Sementara itu, penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim berkata, gari boleh digunakan dalam tujuan untuk mengelak dari kemungkinan orang yang ditahan melarikan diri tetapi tidak seharusnya diguna dengan sewenang-wenangnya.

"Kegunaan gari adalah untuk menentukan orang tahanan selamat ditahan dan diguna apabila perlu sahaja. Dalam insiden itu, barangkali anggota terbabit berasakan mereka perlu menggunakan gari.

"Bagaimanapun anggota bertugas harus menimbangkan segala keadaan termasuk kategori individu berkenaan, sikap dan kesalahan orang yang ditahan sebelum membuat keputusan menggunakan gari," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata polis bantuan mempunyai kuasa yang hampir sama dan setaraf dengan kuasa polis biasa termasuk boleh menahan mana-mana individu yang disyaki, cuma kuasa mereka terhad dalam tempat kawalan mereka.

Mereka juga dilarang menggunakan sebarang bentuk kekerasan sama seperti anggota polis biasa, oleh itu mereka turut boleh diheret ke mahkamah jika didapati bersalah menyalahgunakan kuasa, katanya. - BERNAMA 

Apa susah..POLIS ni pun bangang yang teramat sangat..Kes AminulRasyid kan dah bagi tutorial..Cakap je wartawan ni nak langgar pakai motor & itu boleh membahayakan nyawa..Kasi tembak sampai mati pun tak ada apa2 rasanya..Kan ke kes adik AminulRasyid kena tembak mati,polis kata dia mengundurkan kereta & polis menyangka arwah ingin melanggarnya lalu melepaskan beberapa das tembakan sehingga menembusi kepala arwah??hohohoi..Susah betulah kalau ada POLIS yang tak pandai ni..mencemarkan nama baik POLIS je..kah kah kah!!!

No comments: