Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Jan 16, 2011

Chegubard:Pengundi cina dalam Felda Tenang

SAMM telah memulakan gerak kerja di Tenang. Modus operandi sebelum Penamaan Calon ialah bergerak dalam kumpulan kecil dialog/sembang-sembang dengan pengundi tempatan serta lawatan perbincangan dengan bilik - bilik gerakan PR untuk bincang apa boleh dibantu. Cara ini dilihat lebih dekat dengan pengundi. Malah pengundi yang ditemui boleh bertanya perbagai soalan yang bermain difikiran mereka yang kadang - kadang kita tak terfikir pun persoalan itu penting.

13 Jan 2011 yang lepas dalam satu lawatan dan pertemuan dengan 10 orang pengundi Felda Tenang. che'GuBard turut disertai oleh beberapa petugas ANAK selain dari 'team SAMM'. Kami telah singgah dan berbincang dengan petugas-petugas bilik gerakan PR di Felda Tenang. Beberapa perkara dan program anak muda dibincang dan diselaraskan.

Namun yang paling menarik ialah penemuan beberapa nama pengundi Cina dalam senarai pemilih Felda Tenang yang mana peneroka Felda Tenang sendiri tidak mengenali mereka. Peti Undi Felda Tenang ialah antara Peti Undi dalam Dun Tenang yang akan diadakan PRK dalam masa terdekat ini.


Gambar di atas ialah senarai Pengundi Berdaftar yang diambil dari Bilik Gerakan PR Dun Tenang. Jelas tersenarai beberapa nama pengunci Cina. Jika ia senarai lama yang 'tersilap' tentu ia melibatkan pengundi saluran satu sahaja, tetapi turut tersenarai pengundi muda.

Sekurang - kurangnya setakat dikesan kira - kira 20 orang pengundi Cina dikesan di Felda Tenang.

Apa sebenarnya yang berlaku ? SPR harus tampil memberikan penjelasan.

Kepada seluruh rakyat Malaysia yang bertanggungjawab diharapkan dapat memeriksa nama dan no. kad pengenalan anda dan pastikan tempat mengundi kita seperti yang kita daftar. Terlalu banyak nama dialihkan tanpa sedar, nama hilang dari senarai.... malah lebih parah lagi ada nama yang tak dikenali tetapi wujud dalam senarai pemilih dan ada pula 'orang tertentu' yang datang mengundi bagi pihak nama itu.Seperti yang aku post dalam facebook semalam berkenaan pendedahan beberapa keping gambar oleh Chegubard..Harap jangan ada BALACI UMNO/PERKASA yang buat demonstrasi pulak KAUM cina dah mula dapat menguasai FELDA..MATRIKULASI dah boleh untuk kaum lain lama dah..MRSM pun..Lepas ni misi kita tuk buka kuota banyak tuk masuk UiTM pulak..janganlah budak2 hingusan UMNO yang tak habis belajar,tak amek degree lagi nak mengamuk sakan ye.. 

Seperti dalam video di atas "MELAYU BODOH,belajar TAK PANDAI pun boleh masuk U" kahkahkah!!! Hakikat..yang terpaksa kita telan bersama..

Kalau TAK LAYAK masuk tu tak payah masuk,tak ada benda dengan KETUANAN pelbagai yang korang laungkan tu..Selagi tak dapat restu dari PP (Perem-Puak) tak payah mimpi nak ada keistemewaan..Gadaikan punggung masing2 baru dapat HAK ISTIMEWA (ditendang universiti tetapi dapat tawaran biasiswa ,IGP & PM sendiri concern pasal dia..Boleh call direct & dijemput masuk rumah macam tu je..pergh!!!

No comments: