Sesungguhnya sebuah pemikiran itu akan berhasil diwujudkan manakala kuat rasa keyakinan kepadanya, ikhlas dalam berjuang dijalannya, semangat dalam mereali-sasikannya, dan kesiapan untuk beramal serta berkorban dalam mewujudkannya.
Keempat rukun ini, yakni iman, ikhlas, semangat dan amal merupakan karakter yang melekat pada pemuda. Kerana sesungguhnya dasar keimanan itu adalah nurani yang menyala, dasar keikhlasan adalah hati yang bertakwa, dasar semangat adalah perasaan yang menggelora dan dasar amal adalah kemauan yang kuat. Hal itu semua tidak terdapat kecuali pada diri para pemuda

(Hasan Al-Banna)

Aug 30, 2009

PERKAUMAN YANG DICIPTA : BERITA TIGA

Belajar Berfikir Sendiri

Apa yang kita dengar itu belum tentu benar. Apa yang kita anggap benar itu belum tentu benar juga bagi orang lain.

Banyak orang bercakap tentang isu perarakan kepala lembu oleh penduduk Seksyen 23 Shah Alam sebagai membantah pembinaan kuil Hindu di kawasan tersebut. Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk pula tidak tahu akan kehadiran kepala lembu. Jadi, kepala lembu misterilah gamaknya.

Banyak juga yang bercakap tentang isu pemecatan Timbalan Presiden MCA, Chua Soi Lek kerana terlibat dengan skandal seks dua tahun lepas. Perdana Menteri berkata UMNO tidak akan bercampur tangan dalam masalah dalaman MCA. Namun, kenyataan beberapa pemimpin BN seolah-olah “menyalahkan” Ong Tee Keat. Mereka tidak bercampur tangan, tetapi bercampur mulut.

Dan tidak kurang juga yang bercakap tentang kes Kartika yang dijatuhkan hukuman sebat, tetapi penyebatnya tidak ada. Entah sedih atau lucu mendengar kenyataan Menteri Dalam Negeri itu. Jatuh hukum dahulu baru melatih penyebat. Perdana Menteri pula minta Kartika membuat rayuan, tetapi panel rayuan belum dilantik. Sekarang tempoh rayuan sudah tamat. Yang pasti wartawan satu dunia sedang menanti sebatan terhadap Kartika dilakukan supaya mereka dapat menulis berita “memalukan” Malaysia.

Bukan semua yang dicakapkan itu benar. Kita mesti menggunakan ketajaman akal menilai, menghalusi sebelum membuat justifikasi. Malangnya, kita malas berfikir. Kita diajar agar malas menggunakan fikiran. Kita lebih selesa menerima buah mulut orang lain. Memang kita dididik untuk menerima buah mulut orang lain. Tidak salah menerima buah mulut orang lain sekiranya buah mulut itu benar. Yang salahnya apabila kita menerima bulat-bulat buah mulut orang lain tanpa menilainya terlebih dahulu betul salahnya, baik buruknya.

Oleh itu, tidak adil kita selaku pendengar pasif “menjatuhkan hukum” siapa salah dan siapa betul tanpa usul periksa terlebih dahulu.

Pihak polis telah memohon maaf kerana tidak bertindak pantas terhadap mereka yang berarak kepala lembu. Alasannya ialah pegawai yang ditugaskan di tempat kejadian adalah seorang pegawai junior. Bolehkah kita mempercayainya?

Pihak polis telah memohon maaf kerana tidak mengambil tindakan pantas sewaktu berlakunya protes dan perarakan kepala lembu sebagai membantah cadangan pindahan kuil Hindu di Shah Alam semalam, kata exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jeyakumar.

Katanya, Ketua Polis Daerah Shah Alam Noor Azam Jamaluddin menyuarakan perkara itu kepada beberapa pemimpin Pakatan Rakyat dalam satu pertemuan pagi ini.

Menurutnya, Noor Azam menjelaskan bahawa pegawai yang ditugaskan di tempat kejadian adalah seorang pegawai junior.

"Jadi Noor Azam telah memberi jaminan bahawa tindakan akan diambil segera terhadap mereka yang bertanggungjawab (menganjurkan protes dan perarakan tersebut)," kata Jeyakumar yang bertanggungjawab menjaga halewhal bukan Islam di Selangor.

Menurut Dr Xavier, banyak laporan polis telah dibuat berhubung kejadian semalam.

"Banyak (laporan) dibuat oleh NGO, ahli majlis, Pemuda PAS, Pemuda PKR dan beberapa individu," katanya.

Pertemuan selama setengah jam itu diadakan di ibupejabat polis Shah Alam dan dihadiri oleh ahli parlimen DAP, Charles Santiago dan juga exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu.

Semalam, kira-kira 50 penduduk yang membantah cadangan pemindahan kuil Hindu ke Seksyen 23 Shah Alam, telah berarak membawa kepala lembu ke bangunan pejabat kerajaan Selangor petang semalam.


Dalam perhimpunan membantah ISA dan PPSMI pantas pula polis bertindak. Polis datang mendahului peserta perhimpunan.

Polis memberi jaminan bahawa tindakan akan diambil segera terhadap mereka yang bertanggungjawab menganjurkan protes dan perarakan tersebut. Adakah kita patut mempercayainya bulat-bulat tanpa berfikir? Kita selalu mendengar kenyataan begini. Lazimnya, lenyap begitu sahaja.

Banyak laporan polis telah dibuat berhubung kejadian tersebut, antaranya oleh NGO, ahli majlis, Pemuda PAS, Pemuda PKR dan beberapa individu. Biasanya laporan polis yang dibuat oleh PKR, PAS atau DAP tidak cukup kuat untuk “menggerakkan” anggota polis.

Pengerusi jawatankuasa bertindak penduduk Seksyen 23 Shah Alam, Mahyuddin Manaf berkata kehadiran kepala lembu sewaktu protes membantah pembinaan kuil di kawasan tersebut semalam, masih merupakan satu misteri.

Mereka melakukan siasatan tetapi tidak dapat mengesan orang yang membawanya. Anda tentu tidak percaya bahawa lembu itu datang sendiri dan menggugurkan kepalanya di depan pintu bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor.

Hari ini ada penduduk membantah pembinaan kuil Hindu di kawasan majoriti Islam. Mungkin hari esok ada pula penduduk memprotes pembinaan masjid atau surau di kawasan majoriti Hindu. Lusa ada penduduk menolak pembinaan tokong Cina di kawasan majoriti Melayu atau India. Tulat, semua kaum di Malaysia menolak pembinaan pusat ibadat, selain pusat ibadat mereka, di kawasan majoriti kaum mereka. Apa akan terjadi pada hari-hari berikutnya?

Sudah sampai masanya rakyat Malaysia tidak bergantung pada fikiran orang lain bagi menentukan salah atau betul, baik atau buruk sesuatu perkara. Lihatlah sesuatu perkara dengan mata hati sendiri.


Chegufadh:
BERITA MEMALUKAN MALAYSIA ISU KARTIKA..Negara Islam..tapi hal minum arak pun duk bercanggah..Haih..Macam2...


Kes kat Terengganu,orang bakar bendera Malaysia..polis berapa ratus orang..FRU bape ratus ekor pun sampai sekarang MISTERI..

No comments: